Den avlidnes tillgångar ska fördelas genom arv. I den svenska lagstiftningen föreligger en speciell arvsordning med bestämmelser gällande vem som först ska få ärva efter den avlidne. Arvsordningen grundar sig i hur nära släkt man är med de avlidne och i första hand är det den avlidnes barn och barnbarn som har rätt till arv.

För det fall man önskar frångå arvsordningen är det viktigt att skriva ett testamente. Man kanske vill testamentera egendom till en person som inte ingår i arvsordningen eller kanske till en organisation? I testamentet ska det framgå hur man istället vill fördela sin egendom när man dör.

Det kan även vara bra att skriva ett testamente om man vill skydda sina barn. I ett testamente kan man förordna om att arvet ska vara enskild egendom. Det innebär att arvet inte behöver delas med barnets make eller maka för det fall de väljer att separera.

Man har stora möjligheter att själv få bestämma vad och till vem du vill testamentera. Viktigt att komma ihåg är att bröstarvingar alltid har rätt till sin laglott vilket är halva värdet av den avlidnes kvarlåtenskap. Denna laglott är inte möjlig att testamentera bort.

För att ett testamente ska vara giltigt måste det upprättas skriftligen och bevittnas av två samtidigt närvarande vittnen.